Kissan tavallisin virtsateiden ongelma on stressiperäinen virtsarakon kipuoireyhtymä eli idiopaattinen kystiitti.
Kissat reagoivat stressiin usein juuri virtsatieoirein. Suurempien muutoksien kuten esimerkiksi muuton tai päivärytmin muutoksen lisäksi kissalle voi aiheuttaa stressiä esimerkiksi uusi huonekalu, uusi matto tai vaihdettu kissanhiekkamerkki. Kissojen väliset konfliktit ovat myös yksi yleisimmistä stressinaiheuttajista. Myös virikkeiden tai seuran puute, sisätiloissa eläminen ja tylsistyminen voi aiheuttaa kissalle stressiä. Muut eläimet, lapset tai kovat äänet ja äkkinäiset liikkeet voivat myös pelottaa tai stressata herkempää kissaa.
Sairastuvat kissat ovat yleensä luonteeltaan herkkiä, ja niiden elimistössä erittyvät hormonit aikaansaavat liioitellun stressireaktion, minkä seurauksena virtsarakon seinämän tulehdusreaktio syntyy. Stressitilanteessa rakon seinämää suojaava glykosaminoglykaani-musiinikerros ohenee, jolloin virtsan ainesosat pääsevät ärsyttämään virtsarakon seinämän limakalvonalaista osaa ja aiheuttaa tulehdusreaktion, josta seuraa kipua. Rakon seinämä paksuuntuu ja siten joustavuus heikkenee.
Useimmat kissat ovat diagnoosihetkellä keski-ikäisiä ja leikattuja. Riskiä lisää ylipaino, pelkän kuivaruuan syöminen ja siten väkevä pissa ja pitkä pissaamisväli, alhainen aktiivisuus sisällä ja useamman kissan kanssa samassa taloudessa eläminen.
Oireet
Tyypillisiä oireita ovat tiheä virtsaaminen, verivirtsaisuus, virtsaamiskipu ja ääntely virtsaamisen aikana. Pitkään jatkuneissa tapauksissa kylkien tai vatsanalusen nuoleminen ja siitä seuraava karvattomuus on tavallista. Samoin vääriin paikkoihin pissailu on tavallista. Sairauden yhteydessä uroskissoille voi kehittyä limasta, proteiineista, kiteistä ja soluista virtsatietukoksen aiheuttava tulppa virtsaputkeen, jolloin ne eivät pysty pissaamaan. Virtsatietukos on aina eläinlääkärikäyntiä vaativa asia. Mikäli kissa yrittää virtsata mutta mitään ei tule tai mikäli kissa on pissaamatta yli 24 h, on aina syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.
Diagnoosi
Diagnoosi perustuu muiden syiden poissulkemiseen, tyypilliseen oirekuvaan ja historiaan. Virtsanäyte pyritään ottamaan suoraan rakosta vatsanpeitteiden läpi punktoimalla, jotta bakteeriviljely olisi luotettava. Bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus on kissalla melko harvinainen. Samassa yhteydessä rakko tutkitaan ultraäänellä mm. virtsakivien varalta.
Hoito
Lääkitykset ja ravintolisät
Hoito perustuu kipulääkitykseen, joka katkaisee kivun ja tulehduksen kierteen. Myös lisäravinne glykosamiiniglykaani voi vähentää tulehdusta ja kipua sekä korjaten rakon seinämää. Kissoille on saatavissa glykosamiiniglykaanivalmistetta esimerkiksi kauppanimellä We Cysto Plus ja sitä kannattaa kokeilla etenkin toistuvasti oireileville kissoille. Muita lisäravinteita, joista voi olla hyötyä ovat esimerkiksi Feluro tai Cystaid. Osa kissoista saattaa hyötyä myös Cartrophen-/Osteopen-pistossarjasta.
Hoitolaserilla saadaan myös erinomaisia tuloksia idiopaattisen kystiitin aiheuttaman kivun hoidossa. Se on erityisesti hyödyksi eläimille, joille ei kipulääkitys joko sovi tai yksinään riitä. Hoitolaserkäsittelyyn ajan voi Eläinystäväsi Lääkärissä varata klinikkaeläinhoitajalle tai eläinlääkärille.
Antibiootteja idiopaattisen kystiitin hoitamiseen ei tarvita, sillä kyseessä ei ole bakteerin, vaan stressin ja elintapojen aiheuttama tulehdus.
Ruokinta ja juominen
Kissan vedensaantia ja juomista tulisi pyrkiä lisäämään ja lisäksi ruokavalio kannattaa vaihtaa mahdollisuuksien mukaan märkäruokaan. Vesi tulee vaihtaa päivittäin, kupit tulee pestä säännöllisesti, kuppeja tulee olla useita ja ne on pidettävä etäällä hiekkalaatikoista. Runsas vesimäärä laimentaa virtsaa, jolloin se ei ärsytä rakon seinämää. Kokeile erimallisia vesikuppeja: osa kissoista haluaa juoda vetensä juomalaseista, mutta monet suosivat matalia, laakeita astioita, jolloin niiden viikset eivät kosketa ikävästi astian reunaa. Eläinkaupoissa myydään myös ns. juomalähteitä, joissa vesi virtaa jatkuvasti, sillä osa kissoista juo mielummin virtaavaa vettä. On olemassa myös virtsatieoireileville tarkoitettuja erityisiä teollisia ruokavaloita joista osa kissoista hyötyy. Kissa on melko tehoton vedenjuoja, yhdellä lipaisulla vettä tulee hyvin niukasti. Purina Pro Plan Hydra Care on erittäin maistuvaa hiukan geelimäistä nestelisää, joka sopii hyvin niin virtsatieoireilevalle kuin ummetuksesta kärsivälle ihan päivittäiseen käyttöön.
Ympäristö
Herkän kissan ympäristön tulisi olla mahdollisimman turvallinen ja rauhallinen. Äkillisiä muutoksia tulee välttää mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi kissat tarvitsevat säännöllisiä rutiineja sekä raapimis-, nukkumis- ja piiloutumispaikkoja tunteakseen olonsa turvalliseksi. Kiipeilypuut sekä korkeat tasot, joiden päälle kissa voi vetäytyä lisäävät turvallisuuden tunnetta ja mahdollistavat kissalle lajityypillistä käyttäytymistä. Feromonihaihduttimet ovat myös oiva apu helpottamaan stressiä, oli syynä sitten kissojenväliset konfliktit tai muutto uuteen kotiin.
Hiekkalaatikot sijoitetaan rauhalliseen paikkaan. Laatikot tulee tyhjentää päivittäin ja puhdistaa perusteellisesti viikoittain. Erityisen tärkeää on laatikoiden määrä. Laatikoita tulisi aina olla yksi enemmän kuin perheessä on kissoja ja niiden tulisi olla mahdollisimman suuria.
Ruuasta, vedestä, piilo- ja turvapaikoista kilpaileminen perheen muiden kissojen kanssa voi aiheuttaa kissalle jatkuvaa stressiä, joten useamman kissan perheessä jokaiselle kissalle tulisi varata omat ruoka- ja juomakuppinsa, hiekkalaatikkonsa sekä kiipeily- ja turvapaikkansa.
Varmista, että kissallasi on riittävästi tekemistä, sen kanssa leikitään ja seurustellaan säännöllisesti ja sille tarjotaan säännöllisesti uusia aktiviteetteja ja virikkeitä.
Kirjoittaja
Tiia Heinonen
eläinlääkäri
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri Oy
www.elainystavasilaakari.fi