Kissan ylipaino ja laihdutus

Ylipaino on sisäkissalla varsin yleinen ongelma ja se voi altistaa erilaisille sairauksille tai pahentaa olemassa olevia sairauksia tai oireyhtymiä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes mellitus (”sokeritauti”), rasvamaksa, virtsatievaivat, nivelrikko ja ihovaivat. 

Kissan ruokavalio ja energiantarve

Kissa on ehdoton lihansyöjä (obligate carnivore). Sekä kuivaruuissa ja märkäruuissa on runsaasti eri vaihtoehtoja ja proteiinipitoisuus voi vaihdella huomattavastikin. Pakkausmerkintöjä voi olla haastavaa tulkita, sillä standarditapaa ei välttämättä ole. Sekä kokonaisenergiamäärä kilokaloreissa, että ravintoaineiden määrä per 100 kcal on yksi tapa arvioida ruuan sisältöä. Jotta proteiinia olisi ruuassa minimivaatimus on sitä oltava 6-8 g/100kcal ruokaa. Kuidusta voi olla hyötyä painonhallinnassa ja se on ruuansulatukselle muutenkin hyödyllinen ainesosa. Raakaruoka on suosittua, siihen liittyy kuitenkin mikrobiologisia riskejä (erityisesti toksoplasmoosi), joten lähtökohtaisesti suosituksemme on syöttää lihat kypsänä. Yhtä lailla raakaruokaa syötettäessä on kiinnitettävä huomiota määriin ja  lisäravinteisiin erityisesti laihduttavalla. Yhtä täydellistä ruokaa ei ole olemassa ja ruokia joutuu aina hieman vertailemaan. Kissan keskimääräinen energiantarve normaalin kehonkunnon ylläpitoon on mahdollista määrittää laskennallisesti. Viisikiloiselle kissalle tämä on  keskimäärin 250 kilokaloria laskukaavasta riippuen.

Kissan ruokailurytmi 

Kissalle luonnollinen ruokailurytmi on syödä monta pientä ateriaa useita kertoja päivässä. Yksi annos on tällä ruokailurytmillä noin 20-30 kilokaloria kerrallaan. Viisikiloinen kissa söisi siis keskimäärin kymmenen pientä ateriaa päivässä. Monella sisäkissalla tämä luonnollinen rytmi voi olla häiriintynyt tai käytännön syistä mahdotonta toteuttaa. 

Painonhallinnan aloitus

Painonhallintaa aloittaessa kartoitetaan seuraavat asiat :

  • kissa punnitaan ja arvioidaan kissan kehonkunto (BCS), kehonkunnon avulla voidaan laskea ylipainon määrä suuntaa-antavasti.
  • realistinen listaus mitä kaikkea kissa syö päivän aikana
  • onko kissalla ruoka-ajat vai vapaa ruokinta
  • millaisista kipoista kissa syö
  • onko kotona muita kissoja ja mitä muut kissat syövät
  • ryöstääkö kissa ihmisten ruokaa
  • kuka kissaa ruokkii
  • jos kotona on useampi kissa, millaiset näiden keskinäiset välit ovat
  • onko kissalla perussairauksia, jotka pitää ottaa ruokavaliossa tai lääkityksellisesti huomioon

Edellä mainittujen perusteella lasketaan todennäköinen laihtumiseen sopiva ruuasta saatava energiamäärä ja valitaan laihdutusruokavalio.

Painonpudotustavoitteet

Sopiva vauhti painon pudotukselle on muutama sata grammaa kuussa. Vaikeasti ylipainoisen kissan (ylipainoa ainakin 2 kg) laihduttaminen normaaliksi kestää ainakin vuoden. 

Kotona tehtävät muutokset 

Kissaa ruokitaan kontrolloidusti eli se saa ruokaa vain laihdutussuunnitelman mukaisen määrän. Ruoka kannattaa ehdottomasti tarjota aktivointikupeista, tai leikittää kissaa ruualla, sillä se lisää sekä liikuntaa että hidastaa ruuan syömistä. Kissa myös voi henkisesti paremmin, kun saa toimia luontaisesti kuten etsiä ja metsästää. Kissaa on hyvä punnita kotona, jotta laihtumisen edistymistä voidaan tarkkailla. Kerran viikossa punnitus riittää. Ruoka kannattaa ehdottomasti punnita, sillä silmämääräinen arviointi ei ole luotettavaa. Kissan leikittämisen lisääminen auttaa jonkin verran, pääpaino laihdutuksessa on ruokavaliossa. 

Mikäli painonpudotus ei onnistu, tulee arvioida uudelleen sekä ruokamäärät että kissan vointi. 

Kirjoittaja
Annina Jääskeläinen
eläinlääkäri
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri Oy
www.elainystavasilaakari.fi