Korvasairaudet

Suurin osa koiran ja kissan korvatulehduksista on ulkokorvantulehduksia. Ulkokorvantulehdukselle tavallisimpia oireita ovat esimerkiksi kutina, punoitus, rusehtava erite ja mahdollisesti kipu. Ulkokorvasta tulehdus saattaa levitä välikorvaan. Jonkin verran esiintyy myös itsenäistä välikorvantulehdusta. Välikorvantulehdus oireilee useimmiten kipuiluna ja eläin voi kulkea esimerkiksi pää kallellaan, kiertää kehää tai voida pahoin.

Ulkokorvantulehduksessa kyse on lähes aina herkän ihoalueen tulehduksesta. Kissoilla ja kissatalouksien koirilla kyseessä voi olla myös korvapunkkitartunta, jonka seurauksena korvaan tulee kahvinporomaista eritettä.  Korvatulehduksen taustalla saattaa olla mekaaninen ongelma: korvakäytävään on kertynyt suuri määrä ärsytystä aiheuttavaa vaikkua, korvakäytävässä on vierasesine (esim. irtokarva) tai esimerkiksi uudismuodostuma. Monessa sairaudessa korvatulehdus saattaa olla myös ensimmäinen oire (esim. atopia, ruoka-aineallergia, kilpirauhasen vajaatoiminta l. hypotyreoosi, lisämunuaisen liikatoiminta l. Cushingin tauti).

Koiran ja kissan korvakäytävä on L-kirjaimen mallinen. Silmämääräisesti lemmikin korvakäytävästä päästään tutkimaan vain pieni osa. Vastaanotollamme on käytössä video-otoskooppi, jolla saadaan lisää ulottuvuutta ja tarkkuutta korvien tutkimiseen. Video-otoskoopilla tähystettäessä korvat voidaan myös helposti huuhdella ja korvasta päästään esimerkiksi poistamaan vierasesineitä ja ottamaan tarvittaessa koepaloja.

Mikäli lemmikkisi korvat vaivaavat, voit varata ajan eläinlääkärin tutkimukseen ajanvarausnumerostamme p. 010 320 9130 (ma-pe klo 8-18, la klo 9-13) tai nettiajanvarauksestamme.