Anaalirauhaset ja niiden ongelmat

Anaalirauhaset ovat suurimmat peräaukon rauhasista. Pussimaiset rauhaset sijaitsevat lihansyöjän peräaukon molemmin puolin hiukan alaviistossa ja niiden tiehyet aukeavat aivan peräaukon sivuille. Anaalirauhaset normaalisti tyhjenevät ulostamisen yhteydessä. Eläin saattaa tyhjentää rauhasia myös nuolemalla hyvinkin intensiivisesti tai hinkkaamalla vaikkapa mattoon. Hetkellinen nuoleminen tai ohimenevä hinkkaaminen eivät edellytä kuin hiukan tarkempaa seurantaa, mutta eläimen ollessa kipeän oloinen tai nuolemisen ja hinkkaamisen jatkuessa tai toistuessa useita kertoja viikossa, on syytä hakeutua eläinlääkäriin. Joskus oireilu voi olla hyvin hankalaa tulkittavaa ja saattaa ilmetä vain pienenä ulostamisen panttaamisena ja lievänä ummetuksena. Tällöin ensimmäinen oire, jonka omistaja huomaa, saattaa olla anaalirauhasen fistelöityminen ihon läpi. Anaalirauhasen kasvaimet eivät välttämättä aiheuta peräpäähän viittaavia oireita lainkaan, vaan oireena saattaa olla lisääntynyt juominen ja pissaaminen.

Anaalirauhasten ongelmat ja sairaudet ovat koirilla melko tavallisia, mutta kissallakin mahdollisia. Kissoilla tavataan erityisesti anaalirauhasimpaktiota.

Kaikki, mikä peräaukon alueella turvottaa, pullottaa tai aiheuttaa oireita, ei johdu anaalirauhasista. Perianaaliadenomat ovat tavallisia leikkaamattomilla uroksilla, muillakin mahdollisia. Lisäksi peräaukon alueella tavataan harvakseltaan esimerkiksi imusolmukekasvaimia. Perineaalityrät, joissa lantionpohjan lihaksisto on pettänyt, ovat myös melko tavallisia erityisesti kastroimattomilla uroksilla.

Peräpään ongelmissa kannattaa herkästi kääntyä eläinlääkärin puoleen. Jos kakka lakkaa kulkemasta, ollaan todellisissa ongelmissa. Peräaukko on, kuten Heikki Kinnunen saarnassaan (https://www.youtube.com/watch?v=0j5sMNad0b0) sanoo, päällikkö.

Anaalirauhasimpaktio

Anaalirauhasimpaktio on erityisesti pienirotuisilla koirilla tavallinen kiusa. Vaiva on anaalirauhasten ongelmista tavallisin. Normaalisti juoksevassa muodossa oleva anaalirauhasneste on tiivistynyt hyvin kiinteäksi tahnaksi, joka ei enää poistukaan rauhastiehyiden kautta normaalisti. Usein anaalirauhaset puristetaan tyhjiksi, mutta koska paksua tahnaa jää rauhasten seinämiin, saattaa oire uusia hyvinkin pian. Anaalirauhasten huuhtelulla saatetaan saada tilanne rauhoittumaan pitkäksikin aikaa. Mikäli oire uusii useita kertoja vuodessa huolimatta huuhtelusta, on anaalirauhasten kirurginen poisto mielekästä. Samoin leikkausta on harkittava anaalirauhasen fistelöityessä ihon läpi. Fistelöityessä muodostuu aina arpikudosta, joka heikentää sekä anaalirauhasen toimintaa että vaikeuttaa leikkausta. Anaalirauhanen saattaa revetä kudoksessa myös kohti peräsuolta. Arpeuma anaalirauhasen ja peräsuolen välissä on aina ennusteellisesti ja paranemisen kannalta huonompi homma.

Anaalirauhasten puutteellinen tyhjeneminen

Anaalirauhasten puutteellista tyhjenemistä ilmenee, vaikka anaalirauhaserite olisi normaalia. Joskus tiehyet ovat ahtaat ja joskus pussit eivät vain tyhjene normaalisti. Turhalla anaalirauhasten tyhjentelyllä saatetaan myös edesauttaa rauhasen puutteellista tyhjenemistä, ”laiskistuu”. Jos erite on normaalia, ei huuhtelulla välttämättä saada niin suurta etua kuin impaktiossa. Puutteellinen tyhjeneminen voi altistaa tulehduksille ja välillä erite saattaakin olla veristä tai märkäistä.

Anaalirauhastulehdus

Anaalirauhastulehdukset usein vastaavat heikosti antibioottihoitoon, mutta saattavat rauhoittua toistavalla huuhtelulla, alkuun muutama kerta parin päivän välein, sitten kerran viikossa pari viikkoa – kuukausi. Varsin monella koiralla huuhtelu onnistuu ainakin pahimman kivun helpotettua hereilläkin. Eläinystäväsi Lääkärissä emme käytä antibiootteja anaalirauhasten paikallishoidossa, joten huuhtelut eivät edistä resistenttien bakteerikantojen lisääntymistä.

Anaalirauhastulehduksen hoidossa antibiootteja käytetään vain tulehduksen levittyä anaalirauhasta ympäröivään kudokseen. Ympäröivässä kudoksessa verenkierto on hyvä ja antibiootit pääsevät paikalle toisin kuin pussimaisiin rauhasiin. Tällöinkin anaalirauhasen paikallishoito on välttämätöntä.

Perianaalifistuloosi/anaalifurunkuloosi

Perianaalifistuloosi on immunologinen sairaus. Sairautta esiintyy itsenäisenä erityisesti saksanpaimenkoirilla, mutta muilla sairautta usein ylläpitää kroonistunut anaalirauhastulehdus. Perianaalifistuloosissa pahimmillaan koko peräaukon alue on täynnä syviä haavaumia ja näyttää lähinnä jauhelihalta. Joskus hoidoksi riittää anaalirauhasten poisto, joskus immunologinen lääkitys, joskus molemmat. Osa potilaista vaatii lisäksi jatkuvan tarkan ruokavalion, sillä osalla on todettu osan oireista johtuvan ruoka-aineallergiasta tai -yliherkkyydestä.

Anaalirauhaskasvaimet

Anaalirauhaskasvaimet ovat tavallisimmin pahanlaatuisia adenokarsinomia. Anaalirauhasen adenokarsinomat nostavat usein veren kalkkia ja ensimmäinen omistajan huomaama oire saattaakin olla kalkin noususta eli hyperkalsemiasta johtuva lisääntynyt juominen ja pissaaminen.

Ennuste on kasvaimen pahanlaatuisuudesta huolimatta varsin hyvä, jos anaalirauhanen kasvaimineen saadaan poistettua ajoissa. Siinä vaiheessa, kun kasvain on levinnyt lantionpohjan imusolmukkeeseen, on leikkausennuste toivoton. Eläin saattaa kuitenkin pärjäillä varsin hyvin vielä melko pitkäänkin kasvaimen levittyä lantioimusolmukkeeseen, koska kasvaimen eteneminen siitä eteenpäin on usein hidasta ja ulostetta pehmentävillä valmisteilla saadaan kakka kulkemaan kohtuullisesti niin kauan, kuin lantio-ontelossa on vapaata tilaa peräsuolelle väistää kasvavaa imusolmuketta.

Kaikki anaalirauhasen massat eivät ole kasvaimia vaan esim. rauhasen arpeuma saattaa tuntua samalta kuin kasvain. Muut massat kuin kasvaimet ovat kuitenkin sen verran harvinaisia, että anaalirauhasten massoihin tulee aina suhtautua todennäköisinä kasvaimina.

Peräaukon alueen ja lantionpohjan kirurgiasta voit lukea täältä. →

Iäkkään uroksen tyypillisistä terveydellisistä ongelmista voit lukea täältä. →

Huolestuttaako koirasi anaalirauhasten tai peräpään tilanne? Ajan anaalirauhasten tai peräpään tutkimukseen voit varata ajanvarausnumerostamme p. 010 320 9130 (ma-pe klo 8-18, la klo 9-13) tai nettiajanvarauksestamme.