Ikääntyvän uroksen tyypilliset terveydelliset ongelmat

Eturauhasen ongelmat

Eturauhasen liikakasvu on tavallisen eturauhasongelmista. Vaiva on tavallinen keski-ikäisillä ja iäkkäillä kastroimattomilla uroksilla. Laajeneva eturauhanen haittaa pahimmillaan voimakkaastikin ulostamista ja lisää lantio-ontelon painetta. Laajentuneessa eturauhasessa myös erikokoiset kystat ovat tavallisia. Kystiin liittyy kohonnut tulehdusriski. Joskus eturauhasen laajentumaan liittyy myös virtsaputken ahtautuminen. Eturauhasen liikakasvuun paras hoito on kastraatio, mutta hetkellistä helpotusta saadaan lääkityksellä sekä hormoni-implantilla ns. kemiallisella kastraatiolla. Eturauhasleikkauksia liikakasvun takia, ns. ”höyläyksiä”, kuten ihmisellä, ei koirille tehdä.

Eturauhastulehdus on mahdollinen missä iässä tahansa. Tulehdus voi olla krooninen ja lievä, mikä on vanhemmilla uroksilla tavallisempaa. Tällöin eturauhastulehdus saattaa pitää yllä virtsatietulehdusta tai heikentää sperman laatua ja altistaa astutuksessa nartun kohtutulehdukselle. Erityisesti nuorilla eturauhastulehdukseen saattaa liittyä erittäin voimakkaat yleisoireet, kuume, syömättömyys ja kipu. Usein akuutissa eturauhastulehduksessa eläin välttää kakkaamista sen aiheuttaman kivun takia. Eturauhastulehdusta hoidetaan eturauhasta rauhoittavalla lääkityksellä ja antibiooteilla. Kastraatio yleisoireiden helpotettua ennaltaehkäisee ongelmaa jatkossa.

Eturauhasen kasvaimet ovat harvinaisia, mutta voivat ilmetä myös kastroidulla uroksella.

Eturauhasen arvioinnissa käytetään sekä rektalisointia eli tunnustelua peräsuolen kautta että ultraäänitutkimusta. Eturauhasesta otetaan tarvittaessa myös ohutneulanäytteitä tai solunäytteitä virtsaputken kautta. Joskus eturauhasen kystia tai paiseita joudutaan poistamaan kirurgisesti.

Perianaaliadenomat

Perianaaliadenomat ovat tavallisia leikkaamattomilla ikääntyvillä uroksilla. Kyseessä on hyvänlaatuinen kasvaintyyppi, joita esiintyy pääasiassa peräaukon ympärillä. Perianaaliadenomia on usein useampia, niiden koko vaihtelee ja ne haavautuvat herkästi ihon ohetessa kasvaimen päällä. Perianaaliadenomat usein kutistuvat pois kastraation jälkeen ja toisaalta mikäli kastraatiota ei tehdä, on kasvainten uusimisriski suuri. Joskus kasvaimetkin joudutaan leikkaamaan niiden suuren koon ja haavautumisen tähden. Harvakseltaan nartuilla ja leikatuilla uroksilla todetaan perianaaliadenomia ja ne on tarpeen hoitaa kirurgisesti.

Kiveskasvaimet

Kiveskasvaimet ovat iäkkäillä uroksilla tavallisia. Suurin osa kiveskasvaimista ei juurikaan vaikuta hormonitoimintaan tai lähetä etäpesäkkeitä. Pahanlaatuisetkin kasvaimet metastoivat yleensä hitaasti kasvaen pitkään vain kiveksen sisällä. Piilokiveksiin liittyvät kasvaimet ovat useammin pahanlaatuisia ja siksi piilokivekset on syytä leikata kahden vuoden ikään mennessä.

Perineaalityrä

Perineaalityrässä lantionpohjan lihaksisto heikkenee ja lihasten välistä pääsee työntymään ihon alle tavallisimmin peräsuolta, mutta myös esim. vatsaontelon puolelta vatsapaitaa. Sairaus on tavallisin keski-ikäisillä ja vanhemmilla kastroimattomilla uroksilla ja sillä onkin vahva hormonaalinen tausta. Perineaalityrän ennuste on kirurgisesti korjattunakin aina hiukan varauksellinen ja paras ennaltaehkäisy on kastroida uros.

Huolestuttaako iäkkään uroskoirasi terveydentila tai oletko suunnitellut uroskoiran kastraatiota? Ajan vastaanottokäynnille tai kastraatioon voit varata ajanvarausnumerostamme p. 010 320 9130 (ma-pe klo 8-18, la klo 9-13) tai nettiajanvarauksestamme. Piilokivespotilaan kohdalla varaa aina erillinen tarkastuskäynti ennen leikkausaikaa.