Koiran ylipaino ja laihdutus

Koira on sopivassa kunnossa silloin, kun kylkiluut tuntuvat kevyesti painamalla, mutta eivät kuitenkaan selvästi näy. Kun lemmikkiä katsoo ylhäältä päin, lemmikin vyötärö on oltava erotettavissa.

Ylipaino on hyvin merkittävä lemmikkieläintä sairauksille altistava tekijä. Lihavuus altistaa lemmikkiä mm. tuki- ja liikuntaelimistön sairauksille, diabetekselle, virtsatieongelmille ja iho-ongelmille. Ylipaino korostaa myös jo olemassa olevien sairauksien oireilua (esim. nivelrikko). Ylipainosta on usein vaikea puhua, koska siihen saattaa liittyä syyllisyyden tunnetta. Usein painoa on myös yritetty jo kotikonstein pudottaa siinä onnistumatta.

Joskus ylipainon taustalla on muu sairaus. Tavallisimpina ylipainoa aiheuttavina sairauksina koirilla tavataan kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä lisämunuaisten kuorikerroksen liikatoimintaa. Ylipainoon liittyvät sairaudet on aina syytä selvittää ja hoitaa asianmukaisesti. Samalla keskitytään suunnitelmalliseen painon pudottamiseen.

Koiran tullessa vastaanotolle laihdutussuunnitelmaa varten, tehdään aina ensin perusteellinen terveystarkastus. Tärkeää on selvittää, mistä ylipaino johtuu. Käynnillä kartoitetaan eläimen päivittäistä ruokavaliota, ruoan laatua ja määrää. Ruokinnasta (määrä ja mitä ruokaa, myös herkut!) kannattaa pitää kirjaa jo ennen käyntiä. Usein terveystarkastuksen yhteydessä tutkitaan verinäytteitä ja/tai virtsanäyte, jotta saadaan lisätietoa mahdollisista ylipainon taustasairauksista tai siitä jo aiheutuneista ongelmista. Terveystarkastukseen kuuluu eläimen normaalipainon määrittely eli lopullisen tavoitepainon asettaminen.

Ruokavalio pyritään aina räätälöimään lemmikin yksilölliset tarpeet huomioiden

Kun laboratoriotulokset ovat valmistuneet ja eläimen ruokavalio selvitetty, suunnitellaan lemmikille laihdutukseen sopiva ruokavalio. Ruokavalio pyritään aina räätälöimään yksilöllisesti: Jos eläin on tottunut syömään kuivamuonaa, kuivamuonalla on helppo toteuttaa myös laihdutusruokinta. Kotiruokaa syöneille jatketaan useimmiten ainakin osittain kotiruokaan perustuvaa ruokavaliota. Ruokavaliosta pyritään aina tekemään sellainen, että sen toteuttaminen on vaivatonta, eikä muuta rutiineita liiaksi. Yleensä tuki- ja liikuntaelimistön rasitus estävät liikunnan lisäämisen alkuvaiheessa. Liikuntaa voidaan pikkuhiljaa lisätä vasta, kun paino saadaan laskusuuntaan.

Kun ruokavalio ja välitavoitteet on asetettu, alkaa omistajalle haasteellinen osuus: ruokavaliosta on pidettävä järjestelmällisesti ja määrätietoisesti kiinni. Painoa seurataan kuukausittain punnituksilla. Punnitusten perusteella tarvittaessa korjataan ruokintasuunnitelmaa tai tavoitepainoa. Yhteydenpito eläinlääkärin kanssa muutamaan otteeseen laihdutuksen aikana on useimmiten tarpeen. Joskus myös laboratoriotutkimuksia kannattaa uusia (esim. kilpirauhashormonien ollessa viitearvojen alarajoilla).

Määrätietoisella ja suunnitelmallisella laihduttamisella päästään yleensä erittäin hyvään lopputulokseen. Kun paino alkaa pudota, eläin piristyy, liikkuu aktiivisemmin ja ylipainoon liittyvät sairaudet saadaan helpommin hallintaan. Tällöin laihduttaminen on myös hyvin palkitsevaa ja tuo lisäaikaa lemmikin elämään.

Kirjoittaja
Juliska Haapanen-Kallio
eläinlääkäri
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri Oy
www.elainystavasilaakari.fi