Loishäädöt

Sisäloisten häätöön ei nykyään suositella säännöllistä lääkitystä, vaan lääkitys suunnataan tarpeen mukaan niille koirille ja kissoille, joilla loisia todetaan. Poikkeuksena ovat pennut sekä tiineet narttukoirat ja narttukissat, jotka tarvitsevat kuitenkin loislääkityksen aina säännönmukaisesti.

Terveillä aikuisilla koirilla sisäloisia esiintyy Suomessa noin viidellä prosentilla koirista. Sisäkissoilla suolistoloisia on myös vähän, mutta ulkoilevilla ja saalistavilla usein runsaasti.

Tarpeettomia lääkityksiä vältetään, koska monet sisäloiset kehittyvät lääkkeille vastustuskykyiseksi samalla tavoin kuin resistentit bakteerit. Tarpeettomat lääkitykset kuormittavat myös ympäristöä. Lääkitys on kuitenkin tarpeellinen niille yksilöille, joilla loisia todetaan. Tällöin lääkitys kohdennetaan niihin loisiin, joita ulostenäytteestä löytyy.

Lääkitystarve arvioidaan ulostenäytteestä

Lääkitystarve selvitetään ulostenäytteen perusteella. Ulostenäytteet on suositeltava tutkia kahdesti vuodessa, äitienpäivän ja itsenäisyyspäivän tienoilla. Terveillä aikuisilla koirilla tutkimusväliä voidaan harventaa, jos useammalla tutkimuskerralla ei todeta sisäloisia.

Näytteenotto:
Ulostenäytteeksi riittää näyte 1-3 ulostuskerralta tutkimustyypistä riippuen, ja näytteet tulee toimittaa vastaanotolle viimeisimmän näytteen keräyspäivänä. Näyte säilytetään jääkaapissa tutkimukseen saakka. Ulostetta tarvitaan jokaiselta näytteenottokerralta vain noin ruokalusikallinen (pl. keuhkomatotutkimus, johon tarvitaan koko yksittäisen ulostuskerran ulostemäärä) ja näytteeksi pyritään keräämään maahan koskematon osa ulosteesta. Näytteen voi kerätä esimerkiksi kakkapussiin tai kertakäyttöiseen pakasterasiaan. Perheen jokaisen lemmikin näyte tulee toimittaa erillisenä näytteenä.

Vastaanotamme ulostenäytteitä maanantaista torstaihin. Ulostenäytteet tulee toimittaa vastaanotolle aamulla tai alkuiltapäivällä.

Mikäli näytteessä todetaan loisia, saat vastaanotoltamme ohjeistuksen käytettävästä loishäätövalmisteesta sekä mahdollisista muista toimenpiteistä (esimerkiksi tarvittava kodin puhdistus).