Virtsanäytteen kerääminen

Virtsanäyte tulee kerätä puhtaaseen purkkiin, mieluiten aamupissasta. Edellisestä pissaamiskerrasta tulee olla vähintään 6 tuntia. Mikäli tiheä pissailu on oireena, ei tämä aina ole mahdollista: siinä tapauksessa otetaan lyhyemmän aikaa virtsarakossa ollut näyte ja mainitaan asiasta virtsanäytettä tuodessa.

Mikäli mahdollista puhdista lemmikin vulvan/peniksen alue ennen näytteenottoa haalealla vedellä (ei hankausta tai pesuaineita), kuivaus vessapaperilla painelemalla. Puhtain näyte saadaan keskisuihkusta (ensimmäisten tippojen annetaan mennä ohi). Keskisuihkunäyte ei aina onnistu, jolloin asiasta on hyvä mainita näytettä tuodessa. Näytemääränä 10-15 ml (noin ruokalusikallinen) on riittävä: näytteen puhtautta ei kannata riskeerata yrittämällä ottaa näytettä lisää, jos ruokalusikallisen verran on saatu kerättyä. Näyte säilyy jääkaapissa enintään neljä tuntia ennen tutkimusta.

Kissalta saa virtsanäytteen kerättyä kotona parhaiten esimerkiksi vuoraamalla hiekkalaatikon kelmulla ja imemällä kelmun päältä pissan ruiskulla tai pipetillä puhtaaseen purkkiin. Toinen vaihtoehto on käyttää kaupallisia näytteenottohelmiä tai akvaariohiekkaa laatikossa. Helmet eivät ime virtsaa kuten kissanhiekka, jolloin näytteen saa kerättyä niiden seasta. Osa kissoista suostuu myös pissaamaan tyhjään, puhtaaseen laatikkoon.

Virtsanäytteen voi toimittaa vastaanotolle ilman erillistä ennakkoilmoitusta aukioloaikojemme puitteissa.