Hampaiden pesu

Tärkein hoito mitä voit tehdä lemmikin suunterveyden hyväksi kotioloissa on hampaiden päivittäinen pesu. Hampaiden pesun merkitys laskee jos pesuväli on harvempi kuin kolmesti viikossa. Suurin vaikutus pesemisessä on harjan tekemällä mekaanisella puhdistuksella, jonka apuna on suositeltavaa käyttää lemmikeille suunnattua entsymaattista hammastahnaa. Hammastahnoissa on usein mukana makuelementti, kuten kana tai kala, joka tekee harjaamisesta lemmikille mieluisampaa. Entsymaattisia hammastahnoja ei tarvitse huuhdella erikseen suusta pois. Huomioithan, että ihmisten hammastahnat eivät ole koirille tai kissoille soveltuvia, vaan voivat olla jopa myrkyllisiä.

Hammasharjana voi käyttää monenlaisia markkinoilla olevia erilaisia harjoja lasten hammasharjasta lemmikeille suunniteltuihin erikoisharjoihin tai esimerkiksi sähköhammasharjaan, kunhan harjan harjakset ovat vain riittävän pehmeät. Harjan koko ja tyyppi kannattaa suhteuttaa kullekin lemmikille sopivaksi. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että harjan ja sen harjasten tulee yltää myös hammasväleihin.

Pestessä on hyvä pyrkiä käymään läpi kaikki hampaan näkyvät pinnat. Mikäli kaikkien hampaiden tai niiden kaikkien pintojen peseminen ei vielä suju, on jo yksittäistenkin alueiden läpikäyminen päivittäin harjaamalla kuitenkin parempi kuin täydellinen hampaiden pesemättömyys.

Hampaiden pesun harjoittelu kannattaa aloittaa jo heti pentuna, mutta myös vanha koira tai kissa oppii uusia temppuja ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa hampaiden harjaamista. Kaikki harjoittelu tehdään jaksottain niin, että se on eläimelle hauskaa. Ensin pyritään siihen, että päästään tutkimaan koiran tai kissan koko suu käsin ja koskemaan kaikkiin hampaisiin. Sen jälkeen aloitetaan tutustuttaminen harjaan: lemmikki saa syödä koiralle tarkoitettuna hammastahnaa harjan päästä ja kun harja on tuttu, kosketellaan sillä kaikkia hampaita. Tässä vaiheessa ei tarvitse vielä harjata. Kun harja suussa on lemmikille tuttu, aloitetaan varovasti harjaaminen. Ensin harjataan kulmahampaita ja suuria poskihampaita, viimeisenä etuhampaita (nämä usein herkimmät). Muista palkita koiraa tai kissaa alkuvaiheessa usein, kun se hyväksyy harjan ja tekee oikein.

On tärkeää muistaa, että päivittäinenkään hampaiden pesu ei kuitenkaan poista tarvetta säännölliselle anestesiassa eläinlääkärin toimesta tehtävälle suuhuollolle. Hammaskiveä ei tule lähteä poistamaan kotioloissa yksityishenkilöille myytävillä instrumenteilla, koska pahimmillaan näiden avulla saattaa vaurioittaa lemmikin ikeniä tai hampaan rakennetta ja aiheuttaa sen seurauksena suurempaa tuhoa kuin hyötyä. Lisää eläinlääkäriasemalla tehtävästä suuhuollosta ja siitä mitä kaikkea se pitää sisällään voit lukea täältä.

Kirjoittaja
Lotta Tunturi
eläinlääkäri, erit. hammashoidot ja tähystysleikkaukset
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri Oy
www.elainystavasilaakari.fi