Uuteen kotiin muuttaminen on paitsi lemmikille itselleen niin myös sen uusille perheenjäsenille sopeutumista vaativaa aikaa. Jos perheessä on ennestään pieniä (tai isojakin) lapsia, vaatii pennun kotiutuminen vielä aikuistaloutta enemmän huomiointia. Konfliktien ja tapaturmien välttämiseksi sekä lemmikin stressin vähentämiseksi haluammekin kerrata vielä muutamia perusteita ja pelisääntöjä, joita lasten kanssa olisi hyvä käydä läpi kun perheeseen muuttaa koiranpentu tai kissanpentu.
– Lemmikille tulee taata kotona aina oma tila (esim. rauhallinen huone, kevythäkki, oma peti, koiraportin takana oleva tila), johon se saa vetäytyä ilman, että lapsilla on pääsy sinne.
– Lemmikille tulee varmistaa ruokarauha, joka koskee myös esimerkiksi puruluiden tai muiden herkkujen syömistä.
– Lemmikille ruokien tai namien antamista tulee käydä lapsen kanssa läpi ikäkauteen sopivalla tasolla ja tarvittaessa kieltää se täysin. Pieni lapsi ei välttämättä osaa eritellä lemmikille soveltuvia ruokia sille vaarallisista (esimerkiksi xylitol-pastillit, kuten Herra Hakkarainen). Pentu ei yleensä myöskään osaa ottaa namia tai ruokaa kädestä varovasti, joka usein säikäyttää lapsen.
– Nukkuvaa lemmikkiä ei herätetä tai häiritä vaikka sitä haluaisikin leikittää tai silittää. Pentu tarvitsee paljon unta kehittyäkseen tasapainoiseksi aikuiseksi.
– Lemmikin oikeaoppista käsittelyä, silittämistä, leikittämistä ja kohtelua tulee käydä lapsen kanssa läpi ikäkauteen sopivalla tavalla. On tärkeää opettaa lapselle, että lemmikkiä ei koskaan vedetä hännästä tai korvista tai revitä turkista. Lemmikin viestintää tulee myös kunnioittaa ja lapselle tulee opettaa koska lemmikkiä sopii silittää ja koska ei. Pennun eikä aikuisenkaan koiran päällä saa maata tai sillä ratsastaa.
– Sylikokoista lemmikkiä ei tule nostella toistuvasti syliin väkipakolla vaan lemmikin tulee antaa itse hakeutua syliin sen niin halutessa. Turvallinen paikka lapsen pitää lemmikkiä sylissä on aina lattiatasossa, pienikin putoaminen voi pahimmillaan päättyä vakavaan tuki- ja liikuntaelimistön vaurioon.
– Koiranpennun ulkoiluttaminen ei ole koskaan lapsen tehtävä ikää katsomatta, vaikka lapsi kykenisikin taluttamaan pentua valvotusti. Hiukan isompikaan lapsi ei välttämättä kykene vastaamaan haastavista ohitustilanteista tai tekemään riskiarvioita ulkoillessa vastaantulevista vaaranpaikoista kuten tienylityksistä tai liikenteestä.
Yhteisten sääntöjen luomisella, läpikäymisellä ja ylläpidolla varmistetaan koko perheen turvallinen ja stressitön yhteiselo sekä lapsiin tottunut ja niiden kanssa mielellään toimiva tuleva aikuinen lemmikki.
Mikäli perheessänne eletään juuri nyt ihanaa pentuaikaa, voit varata ajan pennun terveystarkastukseen ja rokotukseen ajanvarausnumerostamme p. 010 320 9130 (ma-pe klo 8-18, la klo 9-13) tai nettiajanvarauksestamme.
Iloisia yhteisiä hetkiä kaikille pentutalouksille!