Lemmikin eutanasia – koska on aika luopua?


Eläinystävän ikääntyessä saattavat eläinlääkärikäynnit muuttua omistajien mielestä pelottaviksi. Milloin tulee ikäviä uutisia? Milloin on pakko tehdä lopullisia päätöksiä? Milloin ei enää ole mielekästä hoitaa?

Virosta kotoisin oleva ystäväni ja kollegani sanoi kauniisti, että vanhuus tulee ja ottaa laukut mukaansa. Sanonta tarkoittaa, että pala palalta fyysinen terveys rapistuu. Näinhän se on, kukaan ei säily aina nuorena ja vahvana. Paljon on kuitenkin useimmiten tehtävissä, että elämä jatkuu hyvälaatuisena ja kivuttomana vielä pitkään ensimmäisten laukkujen viennin jälkeen. Niin kauan, kun silmäkulmassa pysyy pilke ja elämänlaatu on hyvä, on hoito mielekästä. Kiusata ei saa. Tähän suurin osa ihmisistä pystyy yhtymään. Mummo- ja pappaikäisen ystävän kanssa tavoitteet ja menettelytavat ovat hiukan erilaiset kuin nuoremmilla: jokaista pattia ei tarvitse saada pois, kipulääkityksen pitkäaikaishaittoja ei tarvitse miettiä, toimenpiteiden hyöty-/haitta-arviot verrataan tarkasti myös todennäköisesti edessä olevaan hyvälaatuiseen elämään. Siinä vaiheessa, kun hyvät päivät alkavat olla vähemmistönä tai harvemmatkin pahat päivät ovat riittävän pahoja, on aika päästää irti ja ystävä lepoon.

Miten eutanasiakäynti etenee?

Eutanasiassa tavallisimmin annetaan rauhoite lihakseen, kuten mitä tahansa nukutuksessa tehtävää toimenpidettä varten. Eläimen rauhoituttua torkkuvaksi tai nukkuvaksi, jatketaan nukutusta asteittain suonensisäisesti unta syventäen, kunnes elintoiminnot pysähtyvät. Lähtö on rauhallinen. Joskus jonkin perussairauden on mielekästä laittaa rauhoitteetkin suoraan suoneen nopean nukahtamisenkin varmistamiseksi. Tämä on tarpeen erityisesti tilanteissa, jossa rauhoitteiden aiheuttama sydämen hidastuminen saattaa aiheuttaa perussairauden oireen voimistumista, esimerkiksi pahasta sydämen vajaatoiminnasta kärsivällä lisätä nesteen kertymistä keuhkoihin. Tällöin nopea nukahtaminen estää eläintä hätääntymästä. Tärkeintä eutanasiassa onkin eläimen kokemus ja siksi aina toivomme, että omistaja on läsnä, kunnes eläin on kunnolla nukahtanut. Joskus omistaja haluaa poistua, kun ystävä on nukahtanut, mutta usein omistaja pysyy ystävän rinnalla viimeiseen hengenvetoon asti.

Useimmiten omistajat päätyvät tuhkaukseen. Monet omistajat haluavat uurnan itselleen haudattavaksi, siroteltavaksi tai säilytettäväksi. Osa omistajista haluaa säilyttää muistot vain mielessä ja kuvissa, erillistä hautapaikkaa ei tarvita. Kumpaan tahansa vaihtoehtoon omistaja päätyykään, voi ystävän ruumiin jättää Eläinystäväsi Lääkäriin odottamaan pieneläinkrematorion noutoa. Useimmat omistajat päätyvät hakemaan uurnan vastaanotolta, mutta on myös mahdollista sopia nouto yhteystyökrematoriostamme. Joskus etäisyyksien takia päädytään myös uurnan toimitukseen postitse.

Eutanasia tehdään tavallisimmin eläinlääkärin vastaanotolla. Eläinlääkärin saa useimmiten Tampereella ja Pirkanmaalla tilattua kotiin tekemään eutanasian. Meillä Eläinystäväsi Lääkärissä on harvoin kotikäyntimahdollisuutta, mutta pystymme antamaan tarvittaessa yhteystietoja kotieutanasiaa toivottaessa. Kotieutanasiasta sovittaessa, kannattaa aina miettiä myös tuhkaamis- tai hautaamisasiat valmiiksi.

Nettiajanvaraukseemme pääset tästä.

Kirjoittaja
Juliska Haapanen-Kallio
eläinlääkäri
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri Oy
www.elainystavasilaakari.fi