Ortopedinen kirurgia

Vastaanotollamme tehdään ortopedisiä leikkauksia. Leikkaushoitoa vaativat usein polvinivelen vammat ja viat, raajojen murtumat, vakavat nivelten ja nivelsiteiden vammat sekä kasvavan koiran raajaluuston kasvuhäiriöt ja nivelten irtopalat.

Polvien ongelmat

Tavallisimpia polven ongelmia ovat ristisidevauriot sekä polvilumpion paikallaan pysymiseen liittyvät ongelmat (patellaluksaatio). Eturistisiteen pettäminen polvessa aiheuttaa polviniveleen edestakaisen löysyyden. Hoitamattomana tilanne johtaa rustovaurioihin, kierukkavaurioon ja nivelrikkomuutosten kehittymiseen polvinivelessä jo muutamissa viikoissa. Joskus ristisidevaurio on äkillinen vamma, mutta suurin osa kehittyy asteittain ”rispaantumalla” pidemmän ajan kuluessa. Silloin, kun äkillistä kipeytymistä ei tapahdu, hoitoon hakeutuminen voi viivästyä ja usein polvinivelessä on jo ristisiteen pettämisestä aiheutuneita muutoksia vaivaa diagnosoitaessa. Ristisidevaurion korjaamiseen on olemassa useampia leikkausmenetelmiä. Sopiva menetelmä löytyy keskustelemalla ortopediaan perehtyneen eläinlääkärin kanssa – eläimen koko, ikä, aktiivisuus ja polvessa mahdollisesti olevat nivelrikkomuutokset vaikuttavat leikkausmenetelmän valitsemiseen.

Koiran raajaluuston kasvuhäiriöt

Kasvavan koiran raajaluuston kasvuhäiriöt näkyvät usein liikkeen epäpuhtautena, jalkojen kääntymisellä tai puutteellisella kulmautumisella. Irtopalasairaus eli osteokondroosi (OCD eli osteochondrosis dissecans) oireilee yleensä olkanivelessä, polvinivelessä tai kyynärnivelessä. Kaikissa kasvuvaiheeseen liittyvissä luusto- ja nivelsairauksissa niiden varhainen diagnosointi, oikea-aikainen hoito ja oikein valittu toimenpide ovat erityisen tärkeitä lopputuloksen kannalta.

Lemmikin murtumat ja nivelvammat

Eläimillä murtumien sekä vakavien nivelten tai nivelsiteiden vammojen tukeminen lastalla tai kipsillä on huomattavasti hankalampaa kuin ihmisellä. Heti kivun helpottaessa eläimet alkavat käyttää jalkaa aktiivisesti, vaikka paraneminen ei olisi vielä riittävästi edennyt. Kipsi tai lasta siirtyy paikoiltaan helposti eläimen liikkuessa ja alkaa hangata ja aiheuttaa painevaurioita. Liikkuessaan lasta tai kipsi ei enää tue riittävästi. Pakettia ei saa järsiä, eikä se saa kastua. Raajan pitkäaikainen lepoon jättäminen ja toisen jalan kuormittuminen aiheuttavat myös ongelmia, etenkin kasvavilla koirilla. Tästä syystä tällaiset traumat vaativat usein leikkaushoitoa. Joissain tapauksissa lastoitus tai kipsaus tuottaa kuitenkin hyvän tuloksen – tilanne tulee arvioida aina tapauskohtaisesti.

Ennen leikkauspäätöstä ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri tekee ontumatutkimuksen ja ottaa tarvittavat röntgenkuvat. Mikäli tutkimus ja röntgenkuvaus on suoritettu toisen eläinlääkärin vastaanotolla, voidaan leikkausaika usein varata myös ilman erillistä esitutkimuskäyntiä.

Ajanvarauksen ontumatutkimusta varten voit tehdä ajanvarausnumerostamme p. 010 320 9130 (ma-pe klo 8-18, la klo 9-13) tai nettiajanvarauksestamme. Huomioithan, että osa ajoista on varattavissa vain puhelimitse.